Beste VPN for norge

Beste VPN-tjenester for Norge 2024

Et VPN tjeneste gir deg muligheten til å koble deg opp til forskjellige servere i andre land. Dette gir en rekke fordeler og beskytter deg mot hackerangrep og overvåkning. Videre vil du ha mulgheten til å benytte deg av strømmetjenester som er blokkert for Norske IP adresser. 

De 4 beste VPN-tjenestene

Under finner du våre VPN testvinnere i Norge.  
express VPN
fra

$8.32

/månedlig
Superrask hastighet
Server i 94 land
Bra for mobil
Besøk
fra

$3.71

/månedlig
2048-bit kryptering
Severe i Norge
Mye for pengene
Besøk
fra

$2.49

/månedlig
Bra pris
Ubegrenset enheter
Server i 65 land
Besøk
fra

$0

/månedlig
Tilbyr gratisversjon
Ingen loggføring
AES-256 kryptering
Besøk

Ofte Stilte Spørsmål om VPN

Hva er VPN?

VPN er en forkortelse for Virtuelt Privat Nettverk. Med VPN tjenesten kobler du deg til VPN serveren med en kryptert tilkobling. Dette betyr at trafikken mellom deg og VPN serveren ikke server kan leses av uvedkommende. Alt utenforstående vil kunne finne ut er at trafikken din kommer fra VPN serveren, som benyttes av mange brukere,

Hvorfor bruke VPN?

Internett i gamle dager handlet om fri flyt av informasjon og deling av ideer. Internett i dag handler vel så mye om overvåking og profilering av privatpersoner på en enorm skala. Denne bekymringsverdige utviklingen har gjort VPN til en nødvendighet for mange.

Finnes det ulemper med bruk av VPN?

Ja, du må regne med at VPN tilkoblingen din kommer til å redusere hastigheten på internett tilkoblingen din ettersom all trafikken din sendes som kryptert data. Du vil også oppleve at noen tjenester ikke lar deg koble til dersom de ser at du bruker tjenesten gjennom en VPN-tilkobling. Du vil også til tider kunne oppleve brudd i tilkoblingen din.

Hvorfor betale for VPN når du kan få det gratis?

Det finnes mange tilbud for gratis VPN, men her er det vanlig at du ender opp med å “betale med data” i stedet for penger. Resultatet er ofte at VPN-tjenesten selger informasjonen din. I mange tilfeller kan gratis VPN derfor være verre enn ingen VPN.

Hvordan vet jeg at mine data er trygge?

Selv i de beste datasystemer finnes det svakheter. Den eneste måten du kan føle deg trygg på at dataene dine er trygge er dersom VPN-tjenesten din ikke logger data, slik at det ikke er noe data å finne for eventuelle hackere.

Hvor mye koster VPN?

VPN Tjenester starter ofte fra en pris på rundt en femtilapp i måneden og oppover. Du kan også finne VPN tjenester, men det er i de fleste tilfeller ikke anbefalt å benytte seg av disse.

Hvor vanskelig er det å sette opp VPN?

Å lage ditt eget VPN har en relativt høy vanskelighetsgrad, men heldigvis er det slik at du ikke trenger å lage VPN tilkoblingen selv. I dag kan du nemlig laste ned programmer fra en rekke VPN-tjenester.


Testvinner: ExpressVPN

ExpressVPN er klart en av de aller beste VPN-tjenestene for strømming av NRK og annet norsk innhold i utlandet
expressvpn
Dette er også en av de tjenestene som stadig ender opp i toppsjiktet i internasjonale kåringer. I tillegg til i Norge har ExpressVPN også servere i hele 93 andre land. Totalt har tjenesten hele to tusen forskjellige servere å velge mellom.

Dette er en robust VPN-tjeneste som scorer høyt på de fleste områder. Oppkoblingen er rask, og hastigheten er også helt klart blant de beste i markedet, enten man er i Norge og kobler seg til utenlandske servere, eller er i utlandet og kobler seg til en av de mange norske serverne.


Når du bruker ExpressVPN sikres dataene dine med 256-bits AES-kryptering. Dette er blant de aller høyeste sikkerhetsstandardene i markedet i dag, og den regnes for å være ubrytelig. ExpressVPN kommer også med beskyttelse mot lekkasje, og nødstopp for å unngå at VPN-tjenesten kobler seg fra og lar deg bli eksponert.


De aller fleste av de amerikanske serverne til ExpressVPN virker med Netflix, slik at det går an å få tilgang til den mer innholdsrike amerikanske versjonen av Netflix. Med ExpressVPN kan du også bruke split tunneling, slik at du har muligheten til å bruke din normale IP adresse for noen utvalgte tjenester samtidig som du også bruker VPN.
ExpressVPN er ikke en billig tjeneste, men det er heller ikke å forvente fra en av de klart beste tjenestene i markedet. Dersom du binder deg i en lengre periode vil du riktignok kunne få en bedre pris. Du kan også få pengene tilbake innen 30 dager dersom du ikke er fornøyd med tjenesten.
Det meste av programvaren du trenger å bruke er tilgjengelig på norsk, men norsk kundestøtte er ikke tilgjengelig hos ExpressVPN.
Besøk ExpressVPN

Andreplass: NordVPN

NordVPN er en av de beste VPN-tjenestene for nordmenn som befinner seg i utlandet
nordvpn
Selv om navnet NordVPN kan høres litt norsk ut, så er faktisk ikke denne tjenesten norsk, men drives av et selskap registrert i Panama. Når det er sagt så er det uansett ikke nødvendigvis en fordel som nordmann å bruke en VPN-tjeneste som faller under norsk jurisdiksjon, snarere tvert imot.

NordVPN er likevel en av de beste VPN-tjenestene for nordmenn som befinner seg i utlandet. Tjenesten har nemlig hele 68 servere i Norge, som er mer enn mange mindre VPN-tjenester har i hele verden. Den store mengden servere i Norge gjør det lett å finne en server som du kan bruke blant annet for å få tilgang til Norsk TV og lignende tjenester.

På verdensbasis har NordVPN hele 5000 servere som er fordelt på 52 land. De mange serverne man har å velge mellom plasserer ExpressVPN helt øverst i toppsjiktet når det gjelder antallet servere. Tjenesten har også veldig mange servere i USA, som gjør den til et ideelt valg dersom du ønsker å bruke VPN for tilgang til den amerikanske versjonen av Netflix og lignende.

Når det gjelder hastighet er NordVPN en av de beste valgene som er tilgjengelige, og de mange serverne gjør det mulig å alltid kunne finne en server med lite trafikk nær deg.

NordVPN kan skilte med sikkerhet som også er helt i toppsjiktet innen denne industrien. Krypteringen som brukes av NordVPN er fullt på høyde med militær standard, og det gjøres ingen loggføring av trafikken på serverne til NordVPN.

Sikkerheten til NordVPN ble satt på prøve i 2018 da det viste seg at uvedkommende hadde fått tilgang til en av tjenestens servere som ble drevet av en av underleverandørene til NordVPN. Dette var en prøve NordVPN bestod med glans, ettersom det viste seg at ingen brukerdata ble eksponert, og at det ikke fantes loggføring av trafikken til brukerne.


Prisen på NordVPN ligger litt under det du må betale for ExpressVPN, og er derfor et godt alternativ for de som er opptatt av å få så mye som mulig for pengene. Dersom du av en eller annen grunn ikke skulle være fornøyd med tjenesten gir NordVPN deg også en 30 dagers garanti der du får pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd.

Besøk NordVPN

Tredjeplass: SurfShark

Dersom du er ute etter noe som er rimelig og pålitelig er SurfShark en av de tjenestene å vurdere.
surfsharkSurfshark
Dersom du er ute etter noe som er rimelig og pålitelig er SurfShark en av de tjenestene å vurdere. Du får fortsatt tilgang til flere norske servere med denne VPN-tjenesten, og prisen er rimeligere enn de etablerte aktørene i VPN markedet. Også her får du en 3o dagers garanti som gir deg pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd.


Denne relativt nye VPN-tjenesten er i sterk vekst, og kan per i dag tilby minst 800 servere i 50 land. Flere av disse serverne er norske, slik at du lett kan koble deg til norske tjenester med en norsk IP adresse. Samtidig har du også stor valgfrihet i USA slik at du kan koble deg til med en amerikansk IP adresse for tilgang til amerikansk innhold på Netflix, Hulu og lignende.


SurfShark har også sikkerhet på høyt nivå, og bruker den industriledende AES-256-GCM krypteringen, samt en streng praksis på at trafikk ikke logges. Dersom du er ekstra opptatt av sikkerhet tilbyr SurfShark også MultiHop-funksjonalitet som en del av sine tjenester. Dette er en funksjonalitet som lar deg koble til servere i flere land på en gang.


Besøk SurfShark

Fjerdeplass: ProtonVPN

Proton VPN er en VPN-tjeneste som gjør ting litt annerledes. I utgangspunktet er dette en tjeneste som er laget for journalister og andre brukere av den populære epost-tjenesten Protonmail.
proton vpn
ProtonVPN gjør ting litt forskjellig fra de andre VPN-tjenestene som er tilgjengelige i markedet når det gjelder pris. ProtonVPN har nemlig en såkalt “freemium” modell der man faktisk kan få en gratis VPN-tjeneste. Til forskjell fra mange av de andre gratis VPN-tjenestene er denne tjenesten faktisk seriøs, og den er ikke finansiert fra salg av brukerdata, men fra de mange kundene som betaler for ProtonVPN.


Strengt tatt går det som sagt an å bruke ProtonVPN gratis, men de fleste nordmenn vil likevel ende opp med å betale for en “Basic plan” eller bedre. Gratistjenesten til ProtonVPN inkluderer nemlig bare servere i tre land, og Norge er ikke inkludert her. Gratiskontoen gir deg også bare en tilkobling, hvor de fleste i disse dager har mange enheter, og trenger flere.

Hastigheten på gratistjenesten er også redusert i forhold til betalingstjenesten. For å kunne bruke torrenting, slik som for eksempel BitTorrent eller bruke Tor over VPN kreves “Basic” versjonen, mens for å kunne sende trafikken din gjennom flere servere, eller for å få tilgang til geoblokkert innhold Slik som Netflix, Hulu, YouTube etc, må du helt opp i “Plus” versjonen.

Sikkerheten og krypteringen til ProtonVPN er i verdensklasse. De logger ikke trafikken til brukerne, og de tilbyr deg å sende trafikken gjennom mer enn en server, samt trafikk gjennom Tor nettverket, for ekstra sikkerhet. De tilbyr også DNS filtrering som beskytter mot malware, reklame, og trackers når du surfer på nettet.


Konklusjonen er at gratisversjonen til ProtonVPN er såpass begrenset at den ikke er et relevant alternativ for de fleste norske brukere. ProtonVPN er derfor i praksis ikke billigere enn andre alternativer. Når det er sagt har ProtonVPN mange nyttige funksjonaliteter og innstillinger som det er vel verdt å ta en titt på. Betalingsversjonen har også et greit utvalg av norske servere.

Besøk ProtonVPN

Femteplass: CyberGhost

Med 30 servere i Norge er CyberGhost en av de VPN-tjenestene som har best fokus på det norske markedet.
cyberghost vpncyberghostVPN
Dette betyr at du når som helst lett kan ordne deg en norsk IP-adresse for å få tilgang til norsk innhold. CyberGhost er også en av de største tilbyderne av VPN-tjenester i verden, med minst 3700 servere fordelt på 60 land.

Med CyberGhost kan du velge servere basert for forskjellige formål. For eksempel kan du velge moduser for bedre personvern og anonymitet, eller for tilgang til amerikansk Netflix, Hulu eller YouTube. CyberGhost gir god hastighet, og egner seg derfor bra til strømming.

Prismessig er CyberGhost en av de rimeligere tjenestene dersom du går for et lengre abonnement. Det er også liten risiko i å prøve denne tjenesten ettersom CyberGhost tilbyr en 45 dagers pengene-tilbake garanti, som er et par uker lenger enn det de fleste konkurrentene tilbyr.

CyberGhost er utstyrt med alle de vanlige sikkerhetsfunksjonalitetene som vi forventer hos en seriøs VPN-tjeneste, inkludert kill switch og beskyttelse mot IP eller DNS lekkasje. Trafikken til CyberGhost krypteres med militær standard, og tjenesten garanterer at trafikken som går gjennom serverne ikke logges.

Besøk CyberGhost

Sjetteplass: IPVanish

IPVanish har lenge vært regnet som en av de beste VPN-tjenestene.
ipvanish vpn
Tjenesten har nå mer enn 1600 servere på mer enn 75 steder i verden, og mer enn 40 000 delte IP adresser. IPVanish tilbyr ubegrenset trafikk, og har ingen begrensninger for hvor mange enheter du kobler til på tjenesten din.

En av grunnene til at mange liker IPVanish er appen som er relativt brukervennlig i forhold til mange av de andre konkurrerende appene. En av de populære detaljene i IPVanish sine mobile apper er den praktiske direkte tilkoblingen til IPVanish sin døgnåpne brukerstøtte inne i Android eller iOS appene.

IPVanish har også gått sammen med SugarSync, og alle IPVanish brukere får dermed tilgang til hele 250GB med skylagring uten å måtte betale ekstra for det. Dette kan være en grei fordel for de som har mye musikk, video og lignende å ta vare på.

Serverne til IPVanish er alle satt opp for å kunne benyttes til torrents. De fungerer også greit for å omgå geoblokkering for eksempel på Netflix. Hastigheten på nedlastingen er også veldig bra, så det er ingen problem å bruke denne tjenesten for strømming.

IPVanish har også en flere norske servere å velge mellom som kan brukes for å få tilgang til norske TV kanaler og lignende på internett ved hjelp av Norske IP adresser. Prismessig ligger IPVanish ikke langt under ExpressVPN og NordVPN, og de tilbyr også den samme 30 dagers garantien der man kan få pengene tilbake.


Besøk IPVanish

Syvendeplass: PrivateVPN

Dersom kundestøtte på morsmålet er viktig for deg er nok PrivateVPN det nærmeste du kommer
private vpnprivatevpn
Dette er nemlig et svensk firma, og her kan du dermed få kundestøtte på svensk. PrivateVPN er ellers en relativt ny tjeneste, som betyr at de fortsatt henger litt etter konkurrentene når det gjelder mengden servere.

PrivateVPN har allerede servere i hele 60 land, men i de fleste landene er dette begrenset til bare en eneste server. Dette betyr at du ikke har backup i det landet dersom den serveren du bruker av en eller annen grunn skulle bli blokkert.

Så lenge du alltid kan finne en server som virker for det du holder på med, og den ikke har for liten kapasitet, betyr antallet servere. Samtidig betyr et større antall serverne en mer robust tjeneste. En ulempe med PrivateVPN er at de har veldig få servere i Norge.

Sikkerhetsmessig er PrivateVPN fullt på høyde med de fleste andre VPN-tjenester. En fordel med denne tjenesten når det gjelder sikkerhet er at selskapet er nødt til å overholde strenge svenske regler når det gjelder personvern, og i den sammenheng har strenge regler mot å logge trafikken til brukerne.

Når det gjelder pris ligger PrivateVPN rundt de samme prisene som mange av konkurrentene. Dette er nesten litt overraskende når man tenker på at tjenesten har et relativt mye mer begrenset utvalg enn konkurrentene. Alt i alt en helt grei VPN-tjeneste, med litt mindre utvalg enn mange av de andre mer kjente tjenestene.
Besøk PrivateVPN

Alt du trenger å vite om VPN

I de gode gamle dager pleide internett å være et åpent sted der du kunne nyte godt av fri flyt av informasjon, ideer og innhold, men de dager er over. I dag ser vi en trend med stadig økende statlig sensur rundt omkring i verden som er designet for å styre meningene våre, og begrense tilgang til innhold som myndighetene har bestemt at vi ikke bør se.

Det er ikke bare myndighetene som sensurerer og begrenser tilgangen din til innhold. I dag ser vi en økende trend der også nettbaserte tjenester som for eksempel Facebook, Twitter, Google, og Amazon tar det på seg selv å tilpasse og det innholdet du blir presentert med til det de mener er passende for profilen din.

Denne typen tilpasning kan være praktisk når det brukes på rett måte, men samtidig ønsker vi ikke at disse bedriftene sitter på altfor mye av den personlige informasjonen vår. Og det har i den senere tid vist seg at disse tjenestene langt fra kan sees som politisk upartiske.

Der internett i gamle dager var synonymt med fri flyt av informasjon, er internett i dag heller assosiert med overvåking og profilering av privatpersoner på en enorm skala. Det er denne bekymringsverdige utviklingen som har gjort VPN til en nødvendighet.

Slik virker VPN
VPN er en forkortelse som står for et Virtuelt Privat Nettverk. Når du bruker en nettbasert VPN tjeneste kobler du deg til serveren til VPN leverandøren din ved hjelp av en kryptert tilkobling.

Dette betyr at ingenting av trafikken mellom deg og VPN leverandøren din sin server kan leses av andre.

Fra VPN serveren sendes trafikken videre som vanlig. Dette betyr at det er VPN serveren, og ikke enheten din, som blir sett som avsenderen og mottakeren av all data til og fra enheten din så lenge du bruker VPN. Dette gjør det veldig mye vanskeligere å hacke datamaskinen din eller spore aktivitetene dine på nettet.

Bilde: https://protonvpn.com/blog/how-does-a-vpn-work/

VPN ble i utgangspunktet utviklet for å være en utvidelse av det interne nettverket til bedrifter og andre organisasjoner, slik at det interne nettet fortsatt kunne brukes av de ansatte som om de var på kontoret selv om de var utenfor kontoret. Men i det siste har VPN fått en stadig viktigere rolle i sikring av data og forhindring av hacking, sporing og overvåkning.

Du bør sky gratis VPN tjenester som pesten
Det er mange ting som det kan være greit å finne gratis på nettet, men VPN er definitivt ikke blant disse tingene. Det er noen grunnleggende problemer med forretningsmodellen til gratis VPN tjenester som gjør at du rett og slett bør holde deg unna disse.

Når du kjøper VPN tjenester er det egentlig tillit du betaler for, mer enn du betaler for selve tjenesten. Det første du derfor bør spørre deg selv er hvorfor denne leverandøren er villig til å gi deg en gratis tjeneste. Hva har de igjen for alt det arbeidet de har gjort, og fortsatt gjør, med utvikling og vedlikehold av tjenesten?

Det er fullt mulig å finne Dersom du du ikke betaler leverandøren av VPN tjenesten din har denne VPN-tjenesten heller ikke store insentiver til å gi deg en god tjeneste og sikre dataene dine.

Bruksområder for VPN
Torrenting
Det har lenge vært populært å bruke torrenting for effektiv distribusjon av filer slik som for eksempel dataprogrammer, dataspill, musikk, filmer og serier. Bruk av torrenting slik som for eksempel BitTorrent er i og for seg helt greit. Problemet oppstår dersom innholdet du laster ned er kopibeskyttet.

Dette kan bli særlig problematisk siden de som laster ned torrents også automatisk bidrar til distribusjon av innholdet de laster ned, og distribusjon er en mer seriøs overtredelse enn bare nedlasting. Ved bruk av VPN vil all torrenting-aktivitet bare vises som gjort gjennom VPN serveren du bruker.

Det eieren av innholdet ikke har mulighet til å vite at du har lastet det ned uten å betale for det er naturligvis ikke en god grunn til å faktisk gjøre det. Samtidig finnes det situasjoner der innholdet kun er tilgjengelig gjennom torrenting, for eksempel dersom du befinner deg i et land med overivrig sensur, og da kan det være greit å vite at du ikke risikerer noe med å bruke torrenting.

Sikkerhet ved bruk av åpne WiFi nettverk
Det kan virke harmløst å koble seg til WiFi-nettverket til kafeen og arbeide litt mens du nyter en god kopp kaffe. Dessverre risikerer du da å bli lett bytte for hackere som kan se alt den informasjonen du sender over WiFi nettverket dersom du ikke bruker VPN.

Ved bruk av VPN vil derimot alle data som sendes over WiFi-nettverket være kryptert slik at det blir umulig for eventuelle hackere å få tilgang til informasjonen du sender. Slik kan du trygt bruke usikrede nettverk ved hjelp av VPN.

Omgå geoblokkering
Geoblokkering er diskriminering basert på kundens nasjonalitet, bosted eller forretningssted i henhold til både den norske regjeringen og europaparlamentet, men likevel er geoblokkering mange steder fortsatt brukt for omdirigering av kunder for å gi den forskjellig pris og vilkår basert på deres sted eller nasjonalitet.

Eksempler for geoblokkering er når du ikke får tilgang til å strømme norsk innhold når du er i utlandet, eller at du ikke får tilgang til utenlandsk innhold når du befinner deg i Norge. Selv om nye regler gjør slutt på geoblokkering og innen EU-EØS området finnes det fortsatt mange markeder utenfor EU-EØS der vi kommer til å slite med geoblokkering i lang tid fremover.

De nye reglene for geoblokkering kommer sannsynligvis ikke til å gjelde for tjenester som Netflix siden geoblokkeringen til Netflix er objektivt begrunnet. Netflix betaler nemlig for hvert marked de publiserer innholdet sitt i. Resultatet er at flere filmer og serier tilbys i de markedene med flere brukere.

Ved bruk av VPN kan du enkelt og greit omgå geoblokkering, slik at du for eksempel kan nyte det større utvalget som finnes på den amerikanske versjonen av Netflix, eller slik at du kan koble deg til Norske kanaler når du er ute på reise i verden.

Sensur
Sensur er et voksende problem i verden i dag, og det kan være fryktelig frustrerende, særlig dersom du er mye ute og reiser til land der det er mye sensur. Noen av tjenestene som blokkeres i noen land inkluderer Twitter, Google, Facebook, Reddit, Vimeo, og mange flere. Hvilke tjenester eller innhold som sensureres viser seg mange steder ofte å være politisk motivert.

Personvern på nettet
Siden VPN sikrer all overføring mellom internett og dine enheter med en kryptert tilkobling er personvernet ditt bedre ivaretatt og sikret mot både hackere og andre uvedkommende når du surfer på nettet.

Trafikken fra VPN serveren til den siden eller tjenesten du bruker blir deretter blandet sammen med trafikken fra alle de andre brukerne av den samme VPN-serveren, slik at det blir nærmest umulig å identifisere individuelle bruksmønster i trafikken.

Ulemper ved bruk av VPN
VPN tilkoblinger har mange fordeler, men VPN kan også ha noen ulemper. Hvor seriøse flere av disse er har innvirkning på hvilke VPN-løsninger du bør velge, så det er viktig å vite hvilke disse er. Det er også viktig å huske at dersom du bruker VPN tilkoblingen din på enheten din kan du lett skru av VPN tilkoblingen din. Dersom du bruker via ruteren din, kan dette være litt vanskeligere.

Ulovlig å bruke VPN i mange politistater
Det finnes en rekke steder i verden der myndighetene motarbeider bruk av VPN, og der VPN faktisk er ulovlig. Dette gjelder for det meste i politistater der innbyggerne i landet undertrykkes, og der informasjonen som er tilgjengelig via internett for innbyggerne sensureres av myndighetene.

Disse statene inkluderer Kina, Iran, Irak, Oman, Russland, Belarus, Tyrkia, Uganda, Forente Arabiske Emirater, Venezuela. Hvor suksessfulle myndighetene i disse landene er i å blokkere VPN tjenester varierer. I mange tilfeller vil du fortsatt ha muligheten til å koble deg til VPN servere som ikke enda har blitt identifisert av myndighetene, og det kan derfor være en god ide å bruke en VPN-tjeneste der du til enhver tid har mange servere og protokoller å velge mellom.

Ofte uklart hvor god krypteringen er
Mange av VPN-tjenestene som finnes i markedet gir deg lite informasjon om hvor god krypteringen av dine data er. Det beste å gjøre for å sikre seg er å bruke en anerkjent og seriøs VPN-tjeneste som har mye å tape dersom tjenesten skulle bli hacket.

De beste tjenestene kjører AES kryptering, som per i dag er den mest robuste standarden, og som i praksis er ubrytelig. Dette er også den standarden mange banker regjeringer og lignende benytter.

Redusert hastighet
Når du bruker VPN vil du vanligvis oppleve at hastigheten på tilkoblingen din reduseres noe. Dette kan komme av en rekke forskjellige grunner. En av disse er den geografiske plasseringen av serveren du kobler til. Desto lengre borte den serveren du velger befinner seg, desto mer vil det redusere hastigheten til tilkoblingen din.

Nivå av kryptering og den protokollen du bruker har også innvirkning på hastigheten til tilkoblingen din. Dette er fordi det tar litt tid å gjennomføre krypteringen før data sendes. De fleste VPN-tjenester tilbyr de mest populære protokollene som er OpenVPN, PPTP, og L2TP.

Mange mener OpenVPN er den beste protokollen siden den gir en god balanse mellom høy hastighet og et høyt sikkerhetsnivå. PPTP protokollen er raskere, men med lavere kryptering. L2TP protokollen gir høyere sikkerhet, men har lavere hastighet.

VPN servere har, som alle servere, begrenset kapasitet. Hvor mange som til enhver tid er tilkoblet VPN serveren er derfor en av de tingene som kan bidra til å redusere farten på tilkoblingen din. Dersom du opplever en treg tilkobling kan det derfor ofte lønne seg å prøve en annen VPN-server, om mulig en som er nærmere der du befinner deg.

Brudd i tilkoblingen kan forekomme oftere
Dersom du bruker en VPN-tjeneste, risikerer du flere brudd i internett-tilkoblingen din. Dette er fordi du i tillegg til å oppleve eventuelle avbrudd i din egen tilkobling også vil oppleve brudd i serveren du kobler deg til. Desto lengre veien er til den VPN-serveren du kobler deg til, desto større er sjansene for at du opplever avbrudd i internett-tilkoblingen din.

Ulovlig er fortsatt ulovlig
Bruk av VPN gjør det mulig å gjøre ting på nettet som er ulovlige der du befinner deg, og som internett-leverandøren din ellers blokkerer. Eksempler på dette er nedlasting og opplasting av kopibeskyttede filmer, spill eller programvare. Selv om VPN gjør det mulig, og mindre risikabelt å gjøre dette betyr dette naturligvis ikke at det dermed er lovlig å gjøre dette.

Noen tjenester blokkerer VPN
Dersom du bruker VPN vil du nå og da treffe på tjenester som ikke virker på nettet. Grunnen til dette kan være at tjenesten du prøver å benytte deg av har blokkert tilgang for VPN-tilkoblinger. Dersom du opplever dette er det godt å huske på at du lett kan slå av VPN tjenesten din slik at du kan få tilgang til tjenestene du trenger å ha tilgang til.

Logging og salg av internett-vanene dine til tredjeparter
Gratis VPN kan være verre enn ingen VPN. Gratis VPN-tjenester kan kanskje hjelpe deg med å få tilgang til innholdet du ønsker, men prisen du må betale er at dine data ofte selges til tredjeparter. Det er absolutt anbefalt å bruke en profesjonell VPN-tjeneste som ikke logger og selger trafikken din, og det koster.

Dette er viktigst når du velger VPN
Tilgjengelige plattformer og samtidige tilkoblinger
De fleste bruker i dag en rekke forskjellige enheter og apparater, og VPN kan være like viktig på alle disse. For eksempel vil mange ønske å kunne benytte den samme VPN-tjenesten på PCen, Nettbrettet, mobiltelefonen og TVen sin. Det er derfor viktig at du velger en VPN-tjeneste som støtter de forskjellige typene enheter og operativsystem du ønsker å koble til, eller som du kan tenkes å ville koble til i fremtiden, slik som for eksempel iOS, Android, Android TV, Windows, og kanskje programvaren for ruteren din dersom du vil installere VPN direkte på ruteren.

Kryptering og sikkerhet
Før du velger en VPN-tjeneste bør du sjekke hvor godt kryptert trafikken din er. De fleste seriøse tjenester gir deg tilbud om AES nivå kryptering, som er det samme som blant annet bruker av regjeringer og banker, men dersom det ikke finnes noen detaljer om dette kan det hende at krypteringen ikke er så god som den burde være.

Loggføring og beskyttelse
Dersom passordet ditt er navnet ditt baklengs kan du ha verdens beste kryptering uten at det hjelper deg med å sikre dataene dine. Selv de beste og sikreste systemer har svakheter. Det eneste sikre er derfor bruk av VPN tjenester som ikke loggfører internettbruken. Dersom det ikke finnes data, kan data heller ikke stjeles.

Når du velger VPN tjeneste bør du derfor velge en tjeneste som ikke logger aktiviteten din. Dersom logger ikke finnes har tjenesten ingenting som kan hackes eller utleveres. Gratis VPN-tjenester er notoriske for å logge internettbruken din slik at de enten kan selge informasjonen eller bruke den til markedsføringsformål.

Ytelse
Det er stor forskjell på hvor god ytelse serverne til de forskjellige VPN-tjenestene har. Dette er en av de tingene du bør være oppmerksom på. Ytelse kan variere noe mellom de forskjellige serverne på forskjellige tidspunkt, men det finnes likevel klare trender som viser hvilke VPN-tjenester som har utstyret i orden og kan levere bra ytelse.

Pris
Hvor mye en VPN-tjeneste koster varierer en del. Det finnes de som koster rundt femtilappen, og høyere. Det finnes også gratistjenester, men det er ikke anbefalt å bruke gratis VPN-tjenester. Når du bestemmer deg for VPN tjenester anbefales det at prisen er det siste du ser på. Det bør aldri være prisen som avgjør hvilken VPN-tjeneste du velger.

Utvalg av servere
Utvalg av servere er viktig når du velger VPN-tjenesten din. Det er viktig at VPN-tjenesten har et godt utvalg av servere i det landet der du trenger VPN-tjenesten. For eksempel, dersom du i hovedsak trenger VPN-tjenesten for å ha tilgang til norsk TV når du er i utlandet bør du velge en tjeneste som har et utvalg av norske servere å velge mellom.

Hvor mange servere VPN-tjenesten har er også viktig med tanke på kapasiteten til serverne og antall brukere. Dersom du har for mange brukere på en enkelt server vil dette føre til lavere hastighet på serveren.

Brukergrensesnitt og funksjonalitet
En VPN-tjeneste er noe du sannsynligvis kommer til å bruke til daglig. Det er derfor viktig at du finner en tjeneste som er brukervennlig og har praktisk brukergrensesnitt. Nyttige funksjonaliteter slik som for eksempel “split tunneling” er her også en stor fordel.

Split tunneling er en funksjonalitet som lar deg bruke VPN-tilkoblingen din samtidig som du kobler deg til som vanlig med den offentlige IP adressen din til utvalgte tjenester. Dette betyr at du for eksempel ikke blir logget ut av kontoer du er logget inn på når du bytter mellom surfing med eller uten VPN.

Det betyr også at du kan legge inn tjenester som ikke lar deg bruke VPN som unntak i VPN programvaren din. Dermed kan du fortsatt kan benytte deg av disse, samtidig som du beskyttes av ditt VPN på alle andre tilkoblinger. Split tunneling kan også hjelpe med å unngå flaskehalser og treg dataoverføring gjennom VPN serveren for trafikk som ikke er sensitiv.

Hvilken VPN-tjeneste bør jeg velge?
Når det gjelder kryptering og sikkerhet er alle VPN-tjenestene som er nevnt ovenfor av en veldig høy standard. Det samme gjelder med tanke på fart og ytelse av serverne. Alle tjenestene ovenfor har også strenge retningslinjer, og garanterer at brukerne sine aktiviteter ikke logges.

Prisene på tjenestene varierer noe, men forskjellene er egentlig såpass små at det ikke vil utgjøre så stor forskjell uansett hvilken du velger. Det som er viktigere er at du finner den tjenesten som har de funksjonalitetene du er ute etter. Det er også viktig å huske at disse tjenestene alle har garantiperioder der du faktisk kan forsikre deg om at ting virker slik det skal.

Noen nøkkelpunkter å finne ut av vil for de fleste nordmenn være:

Har tjenesten nok norske servere?
Har tjenesten nok servere i andre land der du eventuelt trenger dem?
Fungerer tjenesten for det du trenger å bruke den til, slik som for eksempel NRK TV, Netflix USA eller Torrents?
Finnes det begrensninger på bruk, for eksempel begrensninger på antall enheter som kan brukes eller begrensninger på mengden trafikk?
Har tjenesten norsk språk og kundestøtte?
Har tjenesten andre funksjonaliteter som gjør den ekstra attraktiv for deg, slik som for eksempel kill switch, Tor-funksjon, eller bruk av flere servere samtidig.

VPNtest.no er en Norsk sammenligningstjeneste for VPN tjenester i Norge. 

Målet vårt er at det skal bli enklere for deg å ta gode valg med tanke på nettsikkerhet og personvern. Vi skriver grundige anmeldelser, artikler og nyheter innenfor VPN og personvern for å hjelpe og veilede deg innen datasikkerhet.


graduation-hatuserslaptop-phonebubble linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram